mandag den 18. juni 2018

LADY OG VAGABONDEN (1955-dub): Ghita Nørby i Cinemateket 16.06.2018

Lørdag 16. juni 2018 havde MED DANSK TALE fornøjelsen og æren af at interviewe Ghita Nørby i Cinemateket. Hendes allerførste filmopgave var nemlig at dubbe Lady i Disneys tegnefilm "Lady og Vagabonden". Ghita var bare 20 år, da hun i sommeren 1955 blev håndplukket til rollen af stemmeinstruktør Tore Amundsen fra Nordisk Film Junior.

Versionen med Ghita som Lady er desværre blandt de Disney-dubs, der ikke længere kan købes på video - men vi fik lov at vise filmarkivets indscannede 16mm-kopi med de oprindelige danske stemmer fra 1955. Den næsten udsolgte særforestilling i Bio Carl blev et kært genhør med bl.a. Buster Larsen, Ove Sprogøe, Lise Ringheim og Preben Uglebjerg. ("Lady og Vagabonden" fik indtalt nye danske stemmer til videomarkedet i 1997.)

Efter filmen forklarede Ghita Nørby blandt andet, hvorfor hun dengang kun måtte omtales i filmens souvenirprogram som "anonym elev fra Det Kgl. Teaters elevskole". Som I ser på billederne nedenfor, sørgede vi for at korrigere denne udeladelse 63 år senere!

Uddrag fra samtalen med Ghita Nørby kan høres i det kommende afsnit 4 af podcasten MED DANSK TALE.


Ghita Nørby morer sig over gensynet med filmens souvenirprogram fra 1955 ...

... og benytter lejligheden til at føje sit navn til rollelisten ...

... efter at have stået opført som "Anonym elev" siden premieren for 63 år siden!

"Det er mig, der spiller/lægger stemme til Lady! Ghita Nørby, 2018"

Efter filmvisningen i Bio Carl fortalte Ghita, hvorfor hun godt kan lide dubbingens disciplin.

Ghita rundede af med en varm tak til publikum for deres store interesse for og viden om emnet. Også tak fra os til Ghita og alle jer, der deltog!

Fotos: Casper Christensen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar